Βακτήρια Make Indigo Dye Περισσότερα 'πράσινο'

- Sep 28, 2018-

Έγγραφο που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ αναφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο παραγωγής χρωστικών ινδικού χρώματος από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια. Το αντιπροσωπευτικό μπλε ύφασμα denim προέρχεται συνήθως από indigo. Αυτή η βιολογική μέθοδος σύνθεσης και εφαρμογής χρωστικών ινδικού χρώματος αποφεύγει την ανάγκη για επιβλαβείς χημικές ουσίες.

 

Φυσικό indigo προέρχεται από τα φυτά, τα οποία έχουν εξαχθεί από τα φυτά για χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιούνται ως μπλε χρωστική. Ωστόσο, η σύγχρονη ζήτηση για αυτή τη βαφή οδήγησε στην κατασκευή ινδικού με χημική σύνθεση σε βιομηχανική κλίμακα. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια ποικιλία επικίνδυνων χημικών ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον.

 

Ο John Dueber του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο Berkeley, και οι συνεργάτες του δημιούργησαν έναν «πράσινο» τρόπο παραγωγής ινδικού με χρήση γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που παράγουν μια σχετική ένωση, ινδόλη. Η ινδόλη είναι εγγενώς ασταθής, αλλά οι ερευνητές έχουν βρει ένα ένζυμο που σταθεροποιεί την ινδόλη συνδέοντάς το με ένα μόριο σακχάρου. Αυτό το ένζυμο συναντά τα βακτήρια για να παράγει μπλε πατρικό ούρα, το οποίο μπορεί εύκολα να απομονωθεί και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργότερα, όταν ήρθε η ώρα να βάψει, ένα άλλο ένζυμο μετατρέπεται indigo ούρων απευθείας στο ύφασμα.

 

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μέθοδος παραγωγής του indigo δεν είναι ακόμη πρακτική για τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά μπορεί μακροπρόθεσμα να προσφέρει μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις τρέχουσες χημικές διεργασίες.