Η ιστορία των παντελόνι

- Oct 15, 2019-

Ένα από τα πρώτα ζευγάρια που εμφανίστηκαν στην Αμερικανική Vogue ήταν το χαρακτηριστικό "μέρα και νύχτα στη Ριβιέρα" του Σεπτεμβρίου 1933, στην οποία η ηθοποιός του Hollywood Marlene Dietrich φορούσε ένα ζευγάρι καλοκαιριού. Οι Dietrich και Katharine Hepburn και Greta Garbo, μεταξύ άλλων, έχουν προκαλέσει σοκ, τολμώντας να φορούν αυτά τα ρούχα στο κοινό. Φορώντας παντελόνι είναι εγγενώς αμφιλεγόμενο, αλλά φορώντας ένα κοστούμι είναι ακόμη περισσότερο. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 ήταν δυνατό οι γυναίκες να συλληφθούν για «μιμητική ανδρών» φορώντας κοστούμια.

1569738312_gKizHX

Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μερικές γυναίκες φορούσαν παντελόνια ή φόρμες για πιο πρακτικές ή επικίνδυνες εργασίες. Ωστόσο, μέχρι το 1960, η ιδέα των γυναικών που φορούσαν παντελόνια κέρδισε ευρύτερη δημόσια υποστήριξη. Μια φωτογράφηση πλήρους σελίδας από τον φωτογράφο Horst p. Ο Horst για το τεύχος του Αμερικανικού Vogue που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1964 παρουσιάστηκε σε ένα άρθρο με τίτλο "Φορητό παντελόνι Nolan Norell". Το περιοδικό αποκαλούσε την "τελική τουριστική στολή" και την ουσία των σύγχρονων παντελόνι: καθαρή μόδα, μοντέρνο."

Το 1966, η Yves SaintLaurent εισήγαγε το φόρεμα για το κάπνισμα, το οποίο ήταν ένα κομψό βραδινό φόρεμα. Εκείνη την εποχή, το στυλ εξακολουθούσε να είναι τόσο αμφιλεγόμενο, που η αμερικανική κοινωνική Nan Kempner απορρίφθηκε από ένα μοντέρνο εστιατόριο της Νέας Υόρκης για να φορέσει ένα κοστούμι παρά μια φούστα ή φούστα (φήμη ότι έχει απογειώσει το παντελόνι και πολύ σύντομη φούστα). Το περιοδικό Life, που εκδόθηκε το 1968, δείχνει πόσο αμφιλεγόμενο είναι η μόδα: στις πρώτες σελίδες, ένας αρσενικός συγγραφέας θρηνεί το κοστούμι παντελονιού του Yves Saint Laurent για το πρότυπο φύλου "αποβίβαση" προσθέτει καύσιμο στη φωτιά, αλλά το περιοδικό έχει δημοσιεύσει μια γυναίκα πίσω από το σχόλιο: "ένα καλά προσαρμοσμένο κοστούμι ταιριάζει καλύτερα στην ένδυση στην πόλη." Όσον αφορά τα εστιατόρια που αρνούνται να εξυπηρετούν τις γυναίκες στο παντελόνι, η γυναίκα σχολίασε: «Θα ήθελα να αλλάξω το εστιατόριό μου από το φόρεμά μου».

Πολλές γυναίκες φορούν τώρα παντελόνια για να ψηφίσουν για γυναίκες πολιτικούς ως ένα νεύμα στην φεμινιστική ιστορία του φόρεμα. Το 2019, δεκάδες θηλυκοί Αμερικανοί Κογκρέσσοι φορούσαν το άσπρο για την κατάσταση της ένωσης (πολλοί από αυτούς αντέχουν) - ένα μήνυμα ενότητας μέσα από τα ρούχα που χαιρέτισε το δημοκρατικό κίνημα των γυναικών και εξέφρασε την υποστήριξή τους στα θέματα των γυναικών. Εν τω μεταξύ, οι σχεδιαστές ElieSaab και Alberta Ferreti έδειξαν παντελόνια στις ανοιξιάτικες εμφανίσεις τους το 2019.